Fordonsbranschens första MCU med flash i 40 nm från Renesas

Renesas Electronics har under veckan presenterat en ny familj 32-bitars styrkretsar (MCU) för tillämpningar inom fordonsindustrin. Familjen är döpt till RH850 och baseras på en 40 nm MONOS (metalloxid nitrid-oxid kisel) embedded flash-teknik. Enligt Renesas gör det dem till den första halvledarleverantören som tillhandahåller den här tekniken inom bilindustrin.

RH850-familjen, som kommer att innehålla styrkretsar med en eller flera kärnor, är den senaste i en serie av produkter som utvecklats av Renesas Electronics efter sammanslagningen av Renesas Technology och NEC Electronics i april 2010.

Renesas uppger att den nya MCU-famijen adresserar stora trendförändringar på fordonsmarknaden inom alla bilsegment. Dessa inkluderar funktionella säkerhetskrav från ASIL A till ASIL D-nivåerna, integration av säkerhetsfunktioner och – speciellt – låg energiförbrukning för att stödja miljöhänsyn såsom en CO2-minskning. RH850-familjen ska bland annat omfatta styrkretsar med singelkärnor som klockas med 64 MHz och upp till 320 MHz. Det on-chip inbyggda flash-minnet kommer att sträcka sig från 256 kB till 8 MB, medan ytterligare block för flash, som efterliknar EEPROM-funktionalitet, också ingår och ska levererar skriv/radera-uthållighetsvärden på mer än 125 000 skriv/radera-cykler vid data retentionstider på minst 20 år, enligt Renesas.

En integrerad utvecklingsmiljö (IDE) kommer att stödja hela RH850-familjen produkter, vilket ska möjliggöra en smidig övergång från äldre fordonsprodukter, samt ytterligare minska de totala utvecklingsinvesteringarna, enligt Renesas.

De första proverna inom Renesas RH850-familj MCU-produkter kommer att finnas tillgängliga under hösten 2012. Massproduktion är idag planerad till att påbörjas 2014.

Comments are closed.