Chalmers ger öppen kurs om grafen

Vill du veta mer om supermaterialet grafen? Nu erbjuder Chalmers en introduktion om vetenskap och teknik kring materialet. Distanskursen, som startar den 23 mars, är en så kallad mooc (massive open online course) och avser att ge kunskap om grafens praktiska tillämpningar samt hur det ger nya insikter inom kvantfysik.

Det europeiska flaggskeppsprojektet Graphene , som koordineras av Chalmers tekniska högskola, är ett av Europas största forskningsinitiativ genom tiderna. Partnerskapet inom projektet omfattar 100-tals forskningsorganisationer och företag från 23 länder. Grafen och närliggande skiktade material är nu redo att ta steget från forskningslaboratorierna till vardagen, enligt den europeiska kommissionen.

Kursen avser att ge grundläggande kunskaper om vetenskapen och tekniken kring grafen och hur detta material ger nya insikter i nanoteknik och kvantfysik. Kursen kommer också att lära ut nya praktiska tillämpningar och innefattar bland annat materialegenskaper, elektronik, fysik, fysikalisk kemi, syntes, tillverkning och tillämpningar. Mooc-kursen är döpt till Introduction to Graphene Science and Technology , startar den 23 mars och pågår i 10 veckor. Men räkna med att du bör avsätta 6 timmar per vecka. Varje vecka presenteras en serie föreläsningssekvenser som stöds av handledning via interaktiva videos och insprängda övningar.

Grafen har en mängd potentiella, framtida tillämpningar; i kompositer, solceller, sensorer, superladdare och mycket mera. I kursen tas en närmare titt på den särskilda potential grafen erbjuder inom elektronik, till exempel optoelektroniska produkter.

Kursinnehållet har utvecklats inom ramen för Chalmers Graphene Centre som också innefattar ett Graphene Innovation Lab . Labbet erbjuder företag en chans att ta reda på om grafen är ett material som kan förbättra befintliga – eller användas för att utveckla nya – produkter och lösningar.

Comments are closed.