Autoliv i fortsatt samarbete om alkolås

Autoliv har valts som partner för att delta i den andra fasen av det amerikanska forskningsprojektet ”Driver Alcohol Detection System for Safety” (DADSS).

Projektet drivs av det amerikanska trafiksäkerhetsverket National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) och Automotive Coalition for Traffic Safety (ACTS), som är en sammanslutning av ett flertalet ledande biltillverkare.

Autolivs system kan känna av små förändringar av alkohol i luften från förarens mun och näsa och bygger på infraröd teknik. Genom att på avstånd mäta förhållandet mellan alkohol och CO2 i utandningsluften så kan systemet bedöma förarens nykterhet. Det unika med Autolivs teknik uppges vara att den erbjuder både hög känslighet och noggrannhet till en rimlig kostnad.

– Vi är glada över att ACTS och NHTSA valt att fortsätta samarbetet med Autoliv. Vårt system kommer nu att utvärderas i fordon under verkliga förhållanden, säger Håkan Pettersson, projektledare för Autoliv. När vår tekniska lösning är färdig tror vi att den kan bidra till att drastiskt reducera problemen med alkohol i trafiken.

NHTSA bedömer att alkohol är inblandat i en tredjedel av alla trafikolyckor med dödlig utgång i USA. Alkolås som blockerar bilen om föraren är onykter skulle kunna spara 8 000 liv per år bara i USA, enligt Susan A. Ferguson, projektledare för DADSS. Studier visar att allmänheten är redo att acceptera alkolås i sina bilar. Två tredjedelar av de tillfrågade ansåg att användningen av avancerade alkolås för att hålla rattfyllerister borta från vägarna är en "bra" eller "mycket bra" idé.

Den här fasen i projektet förväntas vara avslutat inom två år, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.