ABB och Ericsson banar väg för digital omställning av industrin

För första gången någonsin kommer ABB och Ericsson, tillsammans med Swisscom, demonstrera hur enkelt och effektivt robotar kan kontrolleras över långa avstånd genom 5G-teknologi i realtid.


Sami Atiya, vd för ABB:s affärsområde Robotics and Discrete Automation och Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson, foto: WEF

Under World Economic Forum (WEF) 2020 kommer världsledare att se den nya kommunikationsteknologin utnyttja 5G i kommunikationssyfte, helt utan fördröjning. Vid kongresscentret i Davos, Schweiz, kommer en kollaborativ YuMi-robot från ABB att skapa ett meddelande i en låda av sand som kommer att replikeras av en annan YuMi-robot som befinner sig 1,5 kilometer bort.

Den simultana ordern kommer i realtid att levereras via Swisscoms 5G-nätverk som är utrustat med teknologi från Ericsson och som visas på videoskärmar på båda platserna. Genom ett flerårigt teknologiskt samarbete har ABB och Ericsson utvecklat den grundläggande teknologin som krävs för att kunna ansluta maskiner via ett 5G mobilnät.

– ABB kommer att fortsätta driva den digitala omställningen av industrin genom att investera i innovativa lösningar och produkter, säger Peter Voser, vd och ordförande för ABB. Vårt partnerskap med Ericsson och Swisscom hjälper oss att utnyttja den fulla potentialen inom 5G-teknologin för industriell tillverkning.

– 5G-teknologiska samarbeten och partnerskap mellan företag, industri, statsförvaltning och samhälle är nyckeln till att utveckla den digitala ekonomin. Genom att uppmuntra och möjliggöra partnerskap kan ny digital utveckling och lösningar som gynnar globala och nationella ekonomier och företag inom alla skalor upptäckas”, säger Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson.

Urs Schaeppi, vd för Swisscom, kommenterade: ”Den gemensamma uppvisningen använder vårt 5G-nätverk live i Davos. Det ger en inblick i vilken kapacitet och vilka olika möjligheter 5G skapar inom tillverkning och robotteknik. Tiden är nu inne för att gå över till 5G.”

En fördel med 5G i industrimiljöer är att istället för att en kontrollenhet har ett syfte och styr en annan enhet kan flertalet enheter styras genom en central resurs, vilket minskar kostnaderna för att hantera och underhålla såväl OT- som IT-system, globalt.

Comments are closed.