Annons

Volvo får order på elhybridbussar

Många städer introducerar enligt Volvo elbussystem som ett sätt att lösa problemen med dålig luft och buller i städerna. Namur i södra Belgien, med trafikhuvudman och operatör TEC, köper nu elva elhybrider och två automatiska laddstationer av Volvo. ABB kommer att leverera laddstationerna.

TEC köper systemet som en så kallad turn-key lösning. Det innebär att Volvo tar ansvar för service och underhåll av bussar och batterier samt av de standard-baserade laddstationerna till en fast månadskostnad. Trafikstart uppges vara planerad till slutet av 2016.

– Elbussystem är en kostnadseffektiv lösning för städer som vill minska problemen med dålig luft och buller. Tillsammans med ABB har Volvo ett komplett och konkurrenskraftigt erbjudande till städer runt om i världen som vill gå över till ett hållbart kollektivtrafiksystem, säger Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar.

Volvo 7900 Electric Hybrid går tyst och emissionsfritt på förnybar el omkring sju kilometer. Batterierna snabbladdas på endast några minuter vid ändhållplatserna. Batterierna laddas också av den energi som genereras när bussen bromsar. Som komplement är bussen även utrustad med en liten dieselmotor, som ger ökad flexibilitet och räckvidd.
Jämfört med vanliga dieselbussar innebär elhybriden stora miljöfördelar. Den totala energikonsumtionen uppges vara 601) procent lägre.

1) Uppskattat värde på en stadsbussrutt på 10 kilometer, jämfört med en dieselbuss Euro 6.

Comments are closed.