Unikt svenskt måninstrument ställs ut på Tekniska museet

I veckan överlämnade Institutet för rymdfysik, IRF, en modell av det unika måninstrument Advanced Small Analyzer for Neutrals, ASAN, till Tekniska museet i Stockholm. Instrumentet befinner sig på ytan av månens baksida och är det första svenska vetenskapliga instrumentet någonsin på månen. Modellen ställs ut på museet med start den 7 juli.


Stas Barabash, föreståndare för Institutet för rymdfysik, IRF, överlämnar en testmodell av måninstrumentet ASAN till Peter Skogh, museidirektör för Tekniska museet. Foto: Annelie Klint Nilsson, IRF

På plats på Tekniska museet för att överlämna ASAN fanns Stas Barabash, föreståndare för IRF.
– Det gläder mig att IRF:s vetenskapliga instrument ställs ut bredvid den svenska Hasselbladskameran som fanns på månen för 50 år sedan. Jag hoppas att de tillsammans väcker inspiration om rymden hos unga besökare, säger Stas Barabash.
IRF är ett världsledande forskningsinstitut som har byggt rymdinstrument sedan början av rymderan 1957 och institutet har studerat månen i mer än 15 år. IRF blev tillfrågad av Kina att bidra till det kinesiska programmet för att studera månens yta.
Den kinesiska rymdfarkosten Chang´e4 bar med sig instrumentet när den landade på baksidan av månen den 3 januari. Nu är ASAN monterad på en rover som kör omkring på månens baksida och instrumentet mäter hur strömmen av laddade partiklar från solen växelverkar med månytan.
– Med ASAN på månytan fortsätter IRF sin framgångsrika månforskning för att förbättra vår förståelse för vår närmaste kosmiska granne, säger Martin Wieser, forskare och huvudansvarig för ASAN på IRF.
Instrumentet har utvecklats och byggts vid IRF:s huvudkontor i Kiruna i samarbete med det kinesiska nationella rymdforskningscentret NSSC.

Comments are closed.