Annons

Trendbrott i Skellefteå

När Yrkeshögskolan i Skellefteå till hösten startar tre utbildningar till produktions- och processtekniker är det en hel del kvinnor som sökt. Detta är ett trendbrott att allt fler tjejer upptäckt tjusningen med att arbeta inom industrin som problemlösare.


Therese Ronneklev, foto: Gunnar Nordlund

Den svenska industrin har ett skriande behov av produktions- och processtekniker och tidigare har männen dominerat kraftigt inom den här yrkeskåren.

– Fortfarande utgör männen majoriteten men vi ser nu ett tydligt skifte på den fronten, säger Ulf Olofsson, rektor på Yrkeshögskolan i Skellefteå.

De tre utbildningarna som Yrkeshögskolan i Skellefteå ska starta till hösten har utvecklats i nära samarbete med 25 framgångsrika företag i Västerbotten, vilket är en garanti för att innehållet i studierna ligger helt i linje med industriernas utveckling. Yrkeshögskolan i Skellefteå har också ett nära samarbete med branschorganisationerna Träbransch Norr och Teknikföretagen.

Ett av de företag som välkomnar utbildningarna med öppna armar är LEAB Group som är specialister på kontraktstillverkning av elektronik. De ingår i industrikoncernen Lifco och har cirka 350 anställda, varav 120 finns i Lövånger, som ligger i Skellefteå kommun.

– Vi har stora förhoppningarna om att de här utbildningarna kan bidra till att hjälpa till att förse oss industriföretag med nya välutbildade medarbetare, säger LEAB:s teknikchef Mikael Karlsson.

Han har själv erfarenhet av vilket lyft utbildade produktionstekniker kan ge verksamheten.

– Två av våra fyra produktionstekniker har tidigare gått YH-utbildningen till produktionstekniker i Skellefteå och en av dem gjorde också sin LIA-period hos oss. De kom in i företaget nyfikna och hade drivet att förbättra och effektivisera.

En av LEAB:s produktionstekniker är Therese Ronneklev. Hon gick social linje på gymnasiet och inledde sin yrkesbana inom äldreomsorgen. 2002 började hon hos LEAB på ytmonteringen och via internutbildningar i företaget och en del kurser på Luleå tekniska universitet har hon förkovrat sig i produktionsteknik och för två år fick hon också titeln produktionstekniker.

– Hade jag vetat vilket trevligt jobb det här är hade jag naturligtvis gått en annan gymnasieutbildning och en YH-utbildning. Men nu är jag där i alla fall och varje dag lär jag mig något nytt om hur man kan lösa problem och vässa produktionen i fabriken.

Hon konstaterar att man som produktionstekniker inte bara har till uppgift att klura ut hur arbetet kan utföras på ett bättre sätt.

– Det gäller också att kunna kommunicera ut detta så att alla känner sig delaktiga och inspirerade att följa med på förbättringsresan.

Hon betonar att jobbet som produktionstekniker passar lika bra för kvinnor som för män.

– Det handlar om hur man tänker, det är problemlösning och kunna se en helhetsbild vilket passar mig. Jag önskar att fler tjejer söker sig till den här typen av jobb för det är fantastiskt roligt, avslutar Therese Ronneklev.

De tre utbildningarna som har öppnat för sena ansökningar:

* produktionstekniker med inriktning digitalisering och datorstödd tillverkning, tre omgångar á 25 platser.

* produktionstekniker med inriktning automatiserade tillverkningsprocesser, tre omgångar á 30 platser, distansutbildning.

* processtekniker med inriktning underhåll och driftsäkerhet, fyra omgångar á 30 platser.

Comments are closed.