Starkt teknikintresse, men tvekar ändå

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) praktikprogram Tekniksprånget har mellan 2015 och 2018 undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testas vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.

Trots att 60 procent av alla universitets- och högskolestuderande är kvinnor utgör kvinnorna endast 30 procent av antalet studerande på teknikutbildningarna. Siffran har förvisso ökat en del det senaste årtiondet, men utvecklingen går alltjämt alldeles för långsamt.
– Det är en stor förlust att så många väljer att hoppa av sina tekniska utbildningar. Branschen och samhället i stort behöver all kompetens vi kan tillvarata för att möta kommande samhällsutmaningar, säger Jonas Gustavsson, VD för ingenjörs- och designföretaget ÅF som tar emot praktikanter bland annat genom Tekniksprånget.
Det låga antalet kvinnor vid teknikutbildningarna beror dock inte på ointresse från kvinnor. Detta bevisas genom den färska, uppdaterade sammanställningen av Tekniksprångets årliga portalundersökning. Inom ramen för denna undersöktes mellan 2015 och 2018 över 10 000 ungdomars attityder, förväntningar och farhågor inför högre studier och arbetsliv.
I undersökningen angav 89 procent av de unga männen, och 86 procent av de unga kvinnorna att det var ”hög sannolikhet” att de valde en högre teknisk utbildning. Att många kvinnor i slutänden ändå inte väljer en högre teknisk utbildning kan dock ha flera orsaker. Bland annat var nästan en av tre unga kvinnor osäkra på vart en sådan utbildning leder – mot en av fem män. Och tolv procent av kvinnorna befarade att matematiken skulle bli för svår – mot åtta procent av männen. Detta samtidigt som kvinnor i genomsnitt har bättre skolresultat än männen i grundskolan och på gymnasiet.
– Tekniksprånget visar tydligt att det är först när unga kvinnor ges möjlighet att testa på livet som ingenjör som det verkliga resultatet kommer. Hela 50 procent av alla som gjort Tekniksprångspraktik och sedan söker till högskolan är unga kvinnor, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för IVA-programmet Tekniksprånget.
Även detta underbyggs av programmets undersökningar – efter fyra månader vill 80 procent av alla som gjort Tekniksprångspraktik studera vidare för att bli ingenjör. Av dessa är hälften kvinnor.
– Innan visste jag inte vad jag ville läsa, men praktiken inspirerade mig att söka en ingenjörsutbildning. Det var en fantastisk möjlighet för mig att få en inblick i en nya bransch som peppat mig i mina fortsatta studier, säger Elsa Nilsson, idag student vid Chalmers och tidigare Tekniksprångare på Autoliv.
Tekniksprånget är ett fyra månader långt program med betald praktik som drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. Genom programmet satsar Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen för att säkra kompetensförsörjningen och intressera och motivera ungdomar till högre teknisk utbildning. Cirka 200 arbetsgivare är med och erbjuder praktikplats på över 100 orter i Sverige.
Ansökningsportalen för nästa praktikperiod inom Tekniksprånget öppnar den 16 april och är öppen till den 16 maj. För att söka ska man antingen gå sista terminen i trean eller precis ha gått ut gymnasiet. Man ska också vara behörig till en ingenjörsutbildning (det vill säga ha läst matematik 3c, kemi 1 och fysik 1). Ansökan sker på webbplatsen www.teknikspranget.se.

Comments are closed.