Annons

Skyddar vid kortbyte

Att byta ett kretskort utan att stänga av kraftförsörjningen kan både störa systemet och skada elektroniken. Linear Technology har nu släppt en IC som garanterar säker borttagning och insättning (s.k. hot swap) av kretskort.

Kretsen är döpt till LTC4234 hot swap controller och har en inbyggd MOSFET och strömavkänning för tillämpningar med 20 A och 2,9 – 15 V spänningsmatning från ett bakplan.  Genom att IC:ns integrerade N-kanal MOSFET sakta laddar upp en bulkkondensator förhindras att gnistor, kontaktskador eller andra systemstörningar uppstår vid kortbyten. Kretsen har även ett integrerat strömavkännande motstånd vilket bidrar till att minska upptagen kretskortsyta.

När ett kretskort sätts in avvaktar LTC4234 på att kontaktstudsar ska klinga ut innan kretsens utgång mjukstartas. En signal med jordreferens som är proportionell mot belastningsströmmen finns för övervakning med en extern A/D-omvandlare. Strömgränsen kan minskas från standardvärdet 22,5 A med ett enda motstånd, vilket ger en snabb justering för dynamiska lastväxlingar och olika applikationer. Två regulatorer kan kopplas parallellt för en lösning med 40 A. Vid överström begränsas MOSFET:ens effektförlust genom att strömgränsen minskas under en justerbar time-out-period. Underspänning och överspänningströsklar skyddar nedströms laster mot spänningar utanför satta gränser.

LTC4234 finns temperaturspecifiserad för kommersiella, industriella och fordonstillämpningar och levereras i en 38-stifts 5 x 9 mm QFN-kapsel.Priset startar vid 4,95 dollar per styck i kvantiteter om 1000.

Comments are closed.