Skräddarsyr utbildningar åt företag

Högskolan Väst har med åren satsat allt mer på att skräddarsy utbildningar åt olika uppdragsgivare, så kallade uppdragsutbildningar. Hit vänder sig storföretag som AB Volvo men också mäklarbyråer och offentliga organisationer för att kompetensutveckla sin personal. Nu vill högskolan nå ut till ännu fler.


Andréas Sülau, koordinator för uppdragsverksamhet på Högskolan Väst

Precis som på andra högskolor och universitet är utbildning och forskning huvuduppdragen. Men i Trollhättan har även samverkan med arbetslivet, genom uppdragsutbildningar, blivit en central del av verksamheten. Uppdragsutbildning är en möjlighet för arbetsgivare att köpa specifika kurser eller en hel utbildning för att höja kompetensen på sin befintliga personal.

– Det är nog inte alla som känner till det men på Högskolan Väst har vi ovanligt mycket uppdragsutbildning. Vi har blivit väldigt bra på att lägga örat mot rälsen för att höra vilka behov som finns, säger Andréas Sülau, koordinator för uppdragsverksamhet på Högskolan Väst.

Volvo Lastvagnar är ett av företagen som genom uppdragsutbildning kompetensutvecklar medarbetare via samverkan med högskolan.

– Vi strävar efter att vara en lärande organisation och högskolorna bidrar med en höjd på utbildningarna. Att deltagarna dessutom får högskolepoäng gör att intresset ökar, säger Gunnar Brunius, platschef Volvo Lastvagnar, Tuve.

Han tror personligen att en interaktion mellan näringsliv och utbildningsväsen är viktigt för att driva utvecklingen framåt.

– Vi lär oss av varandra. Sedan ser vi våra medarbetare som vår största tillgång och det är därför självklart att investera i relevanta utbildningar. Vi har börjat med att utbilda ledningsgruppen och fortsätter nu hela vägen ner i organisationen.

En annan organisation som Högskolan Väst har ett samverkansavtal med när det gäller uppdragsutbildningar är Företagsekonomiska institutet. FEI fungerar lite som högskolans kontaktyta mot marknaden, något som bland annat lett fram till en populär mäklarutbildning.

– Fastighetsmäklarprogrammet kan man börja åtta gånger per år och dessutom kan man välja tempo i utbildningen och välja om man vill studera på plats eller på distans. Det är en fantastisk möjlighet för företag att få tillgång till en modern uppdragsutbildning som de kan erbjuda sina medarbetare på ett effektivt och smart sätt, berättar Magnus Rolf, vd på FEI.

Andréas Sülau berättar att detta bara är ett par exempel på företag och organisationer som Högskolan Väst samverkar med. De har också flera specialistutbildningar inom vården och skolväsendet samt utbildningar utformade för små- och mellanstora företag runt om i landet, bland annat i Västsverige.

– Vi har utvecklat AIL under flera års tid och därför är det naturligt för oss att samverka med partners utanför akademin. Förr gick man grundskolan, vidareutbildade sig och jobbade fram till pension. I dag är det mer rörelse på arbetsmarknaden och därför är kompetensutveckling så oerhört viktigt, både för företag och deras anställda. Lärande pågår hela livet.

Högskolan Väst har sedan 2002 regeringens uppdrag att utveckla Arbetsintegrerat lärande, AIL, och är Sveriges ledande högskola inom AIL. Huvuduppdragen utbildning, forskning och samverkan präglas alla av AIL. Högskolan Väst är övertygade om att praktisk och teoretisk kunskap berikar varandra och att utveckling bäst skapas i mötet mellan akademi och omvärld.

Comments are closed.