Annons

Rekordhöga elpriser väntar

Året har inletts med fortsatt höga elpriser på över 50 öre per kWh de första veckorna. Den här veckan beräknas snittpriset hamna omkring 54 öre och nästa vecka, när vinden avtar, får vi räkna med elpriser en bra bit över 60 öre.

Så högt elpris har vi inte haft sedan vintern 2012, enligt elbolaget Bixias rapport.
– Det är många faktorer som påverkar elpriset, en viktig faktor är vädret. Nu har kylan slagit till vilket gör att elanvändningen ökar. Enligt prognoserna kommer det bli ännu kallare under nästa vecka, samtidigt som vinden avtar, vilket gör att vi troligtvis tvingas använda dyrare kraftslag som kolkondens och importera el för att täcka behovet, säger Matina Rosenberg meteorolog och analytiker på Bixia.
Sedan årsskiftet har Norden importerat el från övriga Europa och under nästa vecka när vinden avtar kommer importen att öka enligt Bixias prognos.
– De senaste veckorna har vindkraften stått för omkring 13 procent av vår elanvändning på grund av det blåsiga vädret. Men under nästa vecka, då vädret stabiliseras, beräknas den sjunka till cirka 7 procent av elanvändningen. Det gör att vi får använda dyrare kraftslag samt importera mer. Vanligtvis är vi i Norden nettoexportörer av kraft, de senaste veckorna har vi varit nettoimportörer och importerat mellan 20 och 150 GWh per vecka.

Comments are closed.