Annons

Qualcomm köper NXP

Qualcomm köper NXP för 47 miljarder dollar. Det ser ut att bli resultatet när NXPs styrelse rekommenderar sina aktieägare att acceptera Qualcomms bud på 110 dollar per aktie och övertagande av NXPs skulder (8 miljarder dollar).

Affären innebär att Qualcomm tar ett stort steg in på två nya områden, IoT och fordonselektronik. Qualcomm vill inte riskera att fastna i mobiltelefonvärlden, där företaget byggt upp sin nuvarande position.

Det gemensamma företaget blir mycket stort. NXP har ca 45 000 anställda och Qualcomm har 33 000 anställda. Att integrera de bägge företagen blir extra intressant med tanke på att NXP är mitt uppe i arbetet med att integrera Freescale. Det arbetet lär nu accelereras i väntan på att den nya affären går igenom. Sammanslagningen av Qualcomm och NXP kan dock inte börja förrän andra halvan 2017, då den komplicerade affären beräknas ha gått igenom slutgiltigt.

Den här jätteaffären är en bra indikation på att strukturomvandlingen inom elektronikbranschen fortsätter i oförminskad skala. Den stora drivkraften är förmodligen fordonsmarknaden, där det krävs djupa fickor för att hänga med i svängarna. På ganska kort tid  har fordonsbranschen kommit att bli teknikdrivare inom allt från kraftelektronik och mikrovågselektronik till signalprocessorer, 5G och nya processorarkitekturer.

Comments are closed.