Ny forskning revolutionerar digitala kartor

Att kunna visa det unika med en stad eller en gata, är vad min forskning handlar om, säger Ding Ma, forskare inom geografiska informationssystem vid Högskolan i Gävle.

05gavle04

För att modellera miljön använder Ding Ma ett nytt sätt att tänka, som är fundamentalt annorlunda från hur det hittills har gjorts. Det baseras på att ta med så mycket data som möjligt och att han har funnit en sätt att isolera det som är relevant ur den stora mängden data.
– Vi kan nu visa detta på ett sätt så att människor kan förstå sin omgivning, sin omgivande miljö bättre.
Allt handlar om ett nytt sätt att modellera och det nya i hans forskning, är naturliga gator och naturliga städer. Det har aldrig visats så tidigare, tills nu har digitala kartor visat en gata som olika sammanfogade delar.
– Men då vi visar samma gata är kartan inte splittrad i olika segment, utan ses som en helhet, en fortsättande gata med samma namn.
Ding Ma arbetar nu på ett universellt sätt att beskriva en stad oberoende av länder, genom att utgå från vissa attribut, t ex byggnader, som datorn kan kalkylera och därefter visa hur staden ser ut.
– Om vi modellerar staden utifrån den naturliga gatan kan vi få veta den mänskliga rörligheten, beteendet. Hur den gatan kan forma det mänskliga beteendet.
– Eller om vi modellerar relationen mellan naturliga städer så kan vi se hur mekanismen bakom hur den urbana ytan blir större eller mindre. Det finns alltid ett mönster bakom det.
Det finns väldigt många små saker och få stora saker och dessa formar en lång svans. Denna hierarki är det mest naturliga fenomen som omger oss. Detta stämmer in för magnituden för jordbävningar över hela jorden, liksom för komponenterna som ingår i ett träd.
– Men fastän detta är naturligt och begripligt för oss används det sällan. Att kunna visa det unika med ett träd, en stad, eller en gata, är det huvudsakliga med min forskning.
Ding säger att det verktyg de nu utvecklar kan hjälpa stadsplanerare förstå mer om mekanismerna bakom hur en stad fungerar och ge en djupare kunskap om hur människor som använder städer uppför sig. Hur de rör sig, var de möts, arbetar och bor.
– Om vi vet mera om de underliggande mekanismerna, om vi förstår dem, så kommer det också att underlätta beslutsfattande.
Eller om vi vet karaktären av big data när det gäller observationer av miljöförändringar så får vi mer exakt information och vi kommer också att förstå vilken information som är inkorrekt och vi kan fokusera på vad vi bör göra.
Ding Ma har nu accepterat en post doc-tjänst i Tokyo. Där kommer han bl a att, med hjälp av modellen, utveckla evakueringsplaner vid miljökatastrofer, t ex jordbävningar.
– Vid miljökatastrofer tror jag att det kommer att finnas många områden där vår kunskap kommer till nytta, andra är tunnelbanan och kanske också inom industrin.

Comments are closed.