Minskad nedgång för halvledarförsäljningen i Europa

Organisationen ”Distributors’ and Manufacturers’ Association of Semiconductor Specialists” (DMASS) rapporterar en nedgång med 6 procent i konsoliderad försäljning för det tredje kvartalet i år, jämfört med samma period förra året. Sekventiellt var nedgången endast 3 procent.

DMASS rapporterar att den konsoliderade försäljningen av halvledare i Europa minskade med 6 procent under Q3 jämfört med samma period i fjol till 1,41 miljarder euro. Sekventiellt föll försäljningen med 3 procent. Kumulativt sjönk distributionsmarknaden med 12 procent jämfört med 2011.

– Det kommer inte som en överraskning att nedgången började bromsa upp eftersom den andra halvan av 2011 var mycket svag och det är den perioden som vi jämför mot nu. Bokningarna verkar vara något mer stabila, enligt flera DMASS medlemmar, så nedgången under Q4 kommer att vara ännu mindre, vilket skulle resultera i en ~ 10 procentig minskning för 2012. Under tiden som de makro-ekonomiska problemen i euroområdet fortsätter finns det inte mycket att säga om vad 2013 kan föra med sig, säger Georg Steinberger, ordförande i DMASS.

Ur ett regionalt perspektiv förblev Västeuropa svagt. Särskilt de två största regionerna – Tyskland och Italien – krympte återigen ”över-proportionellt”, med -11,9 procent respektive -15,3 procent till 469 miljoner euro (Tyskland) och 116 miljoner euro (Italien). För första gången på flera år var försäljningen i Storbritannien (-4,2 procent till 123 miljoner euro) högre än i Italien. Frankrike minskade med -8,8 procent till 95 miljoner euro, Norden med -6,5 procent till 145 miljoner euro och Schweiz med -6,9 procent till 49 miljoner euro. Lysande stjärnor var Ryssland (+20,1 procent till 64 miljoner euro) och Israel (+22,1 procent till 54 miljoner euro).

Medan Italien har påstådda strukturella och makroekonomiska problem bedömer DMASS att nedgången i Tyskland kan bero på att många tyska kunder, särskilt inom fordonsindustrin och industriell automation, hade fulla lager efter 2011 års allokering och nu varit mer försiktiga med beställningar. Det återstår att se om den exportinriktade tyska högteknologiska industrin kan fortsätta att dra nytta av en betydligt bättre asiatisk ekonomi och en viss svaghet hos euron, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.