KI-forskare vann Forskar Grand Prix 2017

Läkaren och forskaren Peter Ueda vid Karolinska institutet är nybliven svensk mästare i att presentera sin egen forskning. Till vardags forskar han med stora datafiler för att förbättra behandlingen av olika sjukdomar. Idag lyfte han Forskar Grand Prix stora segerpokal på Nalens scen i Stockholm.

– Hur det känns? Jag måste känna efter. Jo, det känns bra. Kul! Jag ville visa hur viktigt det är att forskare kan vara entusiastiska men också kritiska, säger Peter Ueda när konfettin har landat på Nalens scengolv.
I tävlingen Forskar Grand Prix ställs forskare inför utmaningen att komprimera flera års forskning till andlöst korta fyra minuter. På denna tid ska de hinna underhålla, informera och inspirera både publik och jury. Nio forskare från olika delar av Sverige deltog i finalen på Nalen i Stockholm.
Med sitt bidrag om forskarens förhoppningar och besvikelser tjusade Peter Ueda åskådarna och juryn på Nalen, liksom tittarna som kunde följa och rösta under finalen via en direktsändning på webben. I sin tidigare forskning har Peter Ueda bland annat forskat om hur Pokémon Go påverkar folkhälsan. Presentationen som gav honom segern handlade dock om när han och hans kollegor sökte efter ett samband mellan D-vitaminbrist vid födseln och sjukdomen multipel skleros (MS). Ett samband som inte fanns.
– Det är fantastiskt att höra forskarna göra sina resultat begripliga för publiken. För att forskning ska komma till nytta måste den nå ut i samhället och inte stanna inom den akademiska världen, säger finalens prisutdelare, Leif Callenholm, tillförordnad generaldirektör på Vinnova.
Publiken och tittarna röstade med sina mobiltelefoner, och juryn delade ut sina betyg på plats på scenen, där publikens röster vägde dubbel så tungt som juryns för slutresultatet. I juryn satt läkaren och professorn Agnes Wold, skådespelaren Anja Lundqvist, och journalisten Patrik Hadenius – alla med uppdrag att bedöma bidragen utifrån sina expertområden.
Finalisternas väg gick via deltävlingar under vetenskapsfesten ForskarFredag i Blekinge, Borås, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm och Uppsala. Två av forskarna direktkvalificerade sig via en webbtävling. Årets final var den sjätte i ordningen och arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Comments are closed.