Jakten på den bäst presterande 4G-routern

Induo har under sommaren genomför ett stort test av 4G-routrar för att klarlägga vilka faktorer hos routrar som påverkar uppkopplingens kvalitet och hastighet. Bakgrunden till testet är att det på marknaden finns många olika 4G routrar att välja mellan och samtliga specificerar bara teoretisk maxhastighet, att alla routrar är lika snabba jämfört med varandra bara för att de uppfyller en viss typ av 4G-standard verkade inte rimligt.

Med hjälp av ett testverktyg, PiSpeedtest, kunde routrars prestanda testas om och om igen och mätvärdena sparas i loggfiler. Hårdvaran som valdes för testet var 4G-routrar (för proffs) ur Induos egna sortiment inom prisspannet 1 100 kr till 4 400 kr (ex moms). Testet genomfördes under en månad med 1 500 upprepade prestandatester på två olika platser, allt för att hitta den bäst presterande 4G routern baserat på noggranna mätningar.
Routertestet genomfördes med två routrar parallellt mot varandra under ett par timmar. Testerna utfördes med samma typ av antenner och samma typ av SIM-kort för att minimera felkällor. Routertestet omfattade hastighet men fokus var också stabilitet och förutsägbarhet. 4G-routrar används i många sammanhang varför kraven är varierande. Den som vill livestreama söker troligen högsta möjliga hastighet momentant, den som vill koppla upp en maskin eller process sannolikt söker jämna prestanda och stabilitet men oavsett applikation måste en proffsrouter fungera stabilt över tid.
En aspekt av testet var att se om routrar med LTE Cat 4 (max 150 Mbit/s) och LTE Cat 3 (max 100 Mbit/s) skilde mycket i prestanda i verkligheten eller om faktorer som routerns processorkapacitet, minne eller operativsystem påverkade prestanda.

De viktigaste slutsatserna av testet var följande:
minnesbestyckning påverkar prestanda
processorhastighet påverkar prestanda
LTE-hastighet påverkar hastighet men processor och minne är viktigare
Oanvända bakgrundsprocesser drar ned prestanda även om de inte används
Faktorer som processorkraft, firmware, tillgängligt minne och om uppkopplingen även används för exempelvis routerövervakningsprogram och liknande visade sig påverka hastigheten i större utsträckning än om routern hade LTE Cat 3 eller LTE Cat 4.

I testet kunde konstateras att PING-tiderna var kortare med de testade LTE Cat 4-routrarna än med LTE Cat 3-routrarna. Ingen router kopplade ner sig på grund av tappad kontakt med nätet och all hårdvara klarade hög temperatur.

En annan gammal sanning som utvärderades är om högre pris ger stabilare prestanda. Advantech LR77 v2 som var en av de routrar som gav jämnast och konsekventast resultat är en av de dyrare routrarna, runt 4 000 kr. MLiS MLB-G4202 som var den snabbaste routern i testet är prissatt till 3 500 kr. Enligt testet ger högre pris stabilare prestanda eller högre hastigheter, men även de lägre prissatta routrarna som testats gav bra resultat för pengarna så att välja rätt lösning beror på applikation och behov. En av de kanske viktigaste sakerna att klarlägga i de fall man söker bästa möjliga 4G router är att titta bortom LTE-kategori routern stöder och även beakta processor, minneskapacitet och hur väl operativsystemet är utformat, något som en professionell aktör bör kunna svara på inför köp.

Comments are closed.