Annons

Innovativ touchteknik för alla

Svenska Neonode har haft stora framgångar med sin laserbaserade touchteknik, men hittills har mest bara kunder med jättevolymer varit aktuella. Detta ändras nu, med USB- och I2C-baserade standardprodukter direkt från lager och lättanvänd mjukvara för konstruktörerna.

11ecs16
Bengt Edlund, Neonode, med två zForce AIR-ribbor

– Intresset är enormt, säger Bengt Edlund, internationell säljchef för konsumentmarknaden. Det finns sanslöst många möjligheter att använda produkterna och jag får höra nya konstruktionsidéer hela tiden.
Neonodes teknik är laserbaserad. På en ribba monteras en rad VCSEL-dioder med ca 2,5 mm avstånd. reflexen från ett föremål inom detekteringsområdet (20-30 cm) kan detekteras med hög precision.
Den uppenbara användningen är att ha ribban i kanten av en bildskärm för att skapa en pekskärm. Men pekfunktionen är förstås inte begränsad till bildskärmar. Vilken yta som helst kan ges pekfunktion. Det går också att låta lasrarna sikta utåt för att få pekfunktioner ”i rymden”.
– Men det är förstås bara början. Alla tekniker kan nog komma på sätt att använda en 30 cm lång ribba med massor av avståndsdetektorer. Vi har till exempel haft hobbyister som tillverkat 3D-skannrar av olika slag, både roterande och linjära.
Produkterna tillverkas i Sverige och produktionen kräver extrem precision.
– Chipen är mycket små och måste monteras ytterst exakt. Samma sak gäller linserna. Det är ganska fantastiskt att det går att tillverka produkterna i så stora volymer med så hög kvalitet.
zForce-produkterna börjar nu säljas via Digi-Key och det var också i Digi-Keys monter jag hittade Bengt Edlund.
– Det här är något helt nytt. Nu kan vem som helst köpa komponenterna och direkt komma igång med konstruktionsarbetet. Mjukvaran finns på vår website och steget från idé till testimplementering är plötsligt minimal.

Comments are closed.