Världsdagen för TV

Den 21 november firas Världsdagen för TV. Temadagen instiftades för 20 år sedan av FN för att fira TV:n som en symbol för global kommunikation. ElektronikBranschen vill dagen till ära minnas några av höjdpunkterna i TV:ns historia och se in i TV:ns framtid.

– Idag säljs cirka 800 000 TV-apparater per år i Sverige, säger Klas Elm, vd på ElektronikBranschen. Den stora utvecklingen vad gäller TV är utan tvekan att apparaterna blivit allt större, tunnare och smartare. Vi vill kunna se på vad vi vill när vi vill, och dessutom surfa, spela spel och musik och se eget material via TV:n. En tydlig trend just nu är att svenskarna vill ha större skärmar, från 55 tum och uppåt. Vi har verkligen kommit långt från den gamla svartvita tjock-TV:n.
Första gången TV:n gör entré i Sverige är år 1930, då den visas upp på Svensk Filmindustris (SF) biograf Röda Kvarn i centrala Stockholm. Det dröjer dock till 1956 innan TV-sändningarna officiellt drar igång i Sverige. TV:n möttes av stor skepsis i början, bland annat från vissa religiösa grupper som ansåg att TV:n var en syndig uppfinning. De kallades bland annat för ”djävulslådorna”.
et avskräckande namnet till trots såldes ändå väldigt många TV-apparater från 1957 och framåt. Det stora genombrottet kom med VM i fotboll 1958, då antalet tv-avgifter steg från 23 457 till 405 803 betalande hushåll på bara ett år.

Från Kalle Anka till dokusåpa
Kalle Ankas Julafton sändes för första gången i Sverige för 54 år sedan, närmare bestämt 1960, och har sedan dess alltid varit ett av Sveriges mest sedda tv-program. 1962 lurade Kjell Stensson på Sveriges Televisions nyheter svenskarna att klippa upp sina nylonstrumpor och trä dem över bildrutan. Det skulle förvandla den svartvita tv-bilden till färg-TV.
På 1970-talet fasade färg-TV ut de gamla svartvita apparaterna. Det finns många klassiska program som gjorde entré på 70-talet, Bland annat ”Fem myror är fler än fyra elefanter” som än idag står sig i konkurrensen som ett av de mest populära barnprogram.
När Ingmar Stenmark på åttiotalet åkte slalom fick Sveriges elever titta på TV i skolan. Hela Sverige stannade upp när Ingemar Stenmark sa ”de e bar å åk”. 1987 kunde vi dessutom, om vi hade kabel-TV, få in två nya TV-kanaler, nämligen TV3 och MTV.
TV4 lanserades 1990 i Sverige. I början sändes TV4 via kabelnätet, men två år senare fick kanalen tillstånd att börja sända via marknätet.1997 blev ett annat klassiskt år i svensk TV-historia, då SVT sänder Expedition Robinson, Sveriges första riktiga dokusåpa som slog igenom på bred front.

2000-talet och framåt
Sedan millenniumskiftet har Melodifestivalen intagit positionen som det mest sedda programmet på TV. I snitt tittar den genomsnittliga svensken två timmar och trettionio minuter om dagen på TV. Sedan 2007 har det tablålagda tv-tittandet minskat medan tv-tittandet via Internet ökar allt mer. När det gäller tekniken så är det hetaste inom TV idag Ultra-HD och OLED. Ultra HD är nästa steg i högre bildupplösning och OLED möjliggör böjda TV-skärmar och tunnare apparater.

Comments are closed.