Annons

Teknikspecial


Gunnar Lilliesköld

Bristande tillförlitlighet med blyfritt

Swerea IVF har i två seminarier pekat ut hur blyfri lödning och tillämpning av traditionella standarder kan öka riskerna i fordon och i andra krävande applikationer. Brott i lödfogar och laminat kan ge testresultat som döljer allvarliga fel vilka påverkar tillförlitligheten.
Läs vidare
Fler specialartiklar
 
 
 
Produktdatabasen_Vänsterknapp2_141103
eeTimes europe

RSS

 
Nytt centrum för IoT Utskrift E-post
Skrivet av Jonas Karlsson   
2012-02-16

Över 500 personer deltog i ett heldagsseminarium om ”sakernas Internet” (Internet of Things, IoT) vid Swedish Institute of Computer Science (SICS). IoT är ett av de 10 hetaste teknikområdena under 2012, enligt analysföretaget Gartner.

 Image

Kristina Höök, chef för det nya IoT-centrat vid SICS.

Framtidens Internet beskrivs ofta som den ökande andelen uppkopplade föremål omkring oss. Det nya är att dagens internet utökas med allt fler uppkopplade föremål. Än så länge ser vi bara början av den här utvecklingen enligt SICS och ”sakernas Internet” har ännu inte trängt in i vår vardag, men allt fler användningsområden testas för tekniken och år 2020 räknar man med att det finns 24 miljarder uppkopplade prylar. Hälften av dem väntas kommunicera via mobilnäten, resten via wlan och andra kommunikationslösningar.

Konferensen var startskottet för ett nytt center för IoT vid SICS i samarbete med Ericsson, Microsoft, KTH, Mobile Life@Stockholm University, Wisenet, Swedish ICT och en rad mindre bolag.

– Sverige behöver ha en stark vision och en målmedveten satsning för hur vi kan använda det framtida Internet of Things, säger Kristina Höök, chef för det nya IoT-centrat vid SICS. ”Så varför inte fokusera på konsumenterna? Det vore radikalt annorlunda än den vanliga teknikfokuseringen. I Sverige har vi ju också en tradition att sätta människan i fokus.”

– Efter mobiltelefonrevolutionen så är IoT nästa stora affärsmöjlighet för Sverige. Det är oerhört viktigt att Sverige gör en kraftsamling inom detta område för att säkra framtida konkurrenskraft och arbetstillfällen, säger Christer Norström, vd för SICS.

– Vi har arbetat med Internet of Things i drygt tiotalet år nu och fokus har alltid varit på tekniken. Nu har vi kommit så långt med tekniken att vi kan börja använda den på bred front för att göra våra liv bättre, roligare och effektivare, säger Adam Dunkels, forskare vid SICS. Med operativsystemet Contiki, utvecklat och använt av programmerare och företag i hela världen, kan batteridrivna sensorer kommunicera över internet och via ”molnet”.

– Sverige har alla förutsättningar skapa en stor business inom nästa generations appar, till exempel inom hälsa och idrott. Vi har både kunnandet och intresset. Det är inte bara kreativt och häftigt - det är en rolig utmaning också, understryker Christer Norström.

En av talarna vid konferensen var Bu Fanjin, från CESI på industri- och IT-ministeriet i Kina. Kina genomför för närvarande sin tolfte handlingsplan för nationell ekonomisk och social utveckling. En viktig del i planen är en satsning på IoT. Bu Fanjin, deputy Chief Engineer vid CESI (China Electronics Standardization Institute) har tagit initiativ till den del av planen som handlar om IoT.

– Mobilt internet blir en allt viktigare del i Kinas ekonomiska utveckling. Antalet användare har redan nått 600 miljoner och tillväxten är snabb. Eftersom Internet of Things är en så viktig del i handlingsplanen så kommer både regering och industri att satsa mer på området, säger Bu Fanjin i ett pressmeddelande.

Uppenbart är att fokus allt mer börjar flytta från hårdvaruplattformar till förmån för erbjudna tjänster. Tjänster som lika gärna kan vara realiserade i molnet, istället för lokalt ute i den pryl som användaren har.
Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar

busy
 
< Föregående   Nästa >
 
 
 
 
 
SE_Insethel3_140411
 
 

Specialartikel

Si möter konkurrens från både SiC och GaN
Årets internationella forskarseminarium om effekthalvledare i brett bandgap, ISICPEAW, ger belägg för att komponenter i kiselkarbid, SiC, i många effekttillämpningar, ger stora miljövinster jämfört med kisel, Si. Tekniken är nu mogen och konkurrenskraftig. Det samma gäller komponenter i galliumnitrid, GaN.
Image

Läs mer...
 
Brett bandgap på bred front
Komponenter i kiselkarbid, SiC, och galliumnitrid, GaN, ser vi nu implementerade inom en rad områden.  Särskilt inom fordonsindustrin och kraftindustrin finns en stor potential för tillväxt. Drivkrafterna är framför allt lägre förluster, kompaktare konstruktioner men i vissa fall även billigare systemkonstruktioner. Om bl a detta informerade Yole Développement under årets forskarkonferens ISICPEAW.
Läs mer...
 
Trench-MOSFET i SiC från Infineon
Infineons satsningar på halvledare i brett bandgap har resulterat i en trench-MOSFET. På gång är även transistorer i GaN. Om detta berättade Fanny Björk och Herbert Pairitsch, båda från Infineon, på årets ISICPEAW.
Läs mer...
 
Test- och produktionskostnader möts
Successivt minskade tillverkningskostnader gör att dessa närmar sig kostnaderna för test, eller till och med understiger dessa, förutsatt att man inte tänker i nya banor. Det är en av många trender som National Instrument ser. Läs här mer om vad deras årliga ”NI trend watch” tar upp.
Image
Läs mer...