En hel vecka om signalintegritet

I juni kommer ett nytt initiativ, Stockholm SI Week, en hel vecka med fyra utbildningar. Välj mellan till exempel en 3 timmars ”after work” -föreläsning och en 3-dagars signalintegritetskurs från Silicon Valley, Mr High Speed: Lee Ritchey.

Signalintegritet är ett hett ämne bland konstruktörer som utvecklar hårdvara. Konstruktörerna kämpar med att göra allt mer komplexa konstruktioner och mönsterkort som ska drivas med allt snabbare signalhastigheter.
Kursen lockar elektronikingenjörer och kretskortskonstruktörer från hela Europa för att lära sig att utforma snabbare elektronik bättre och bättre elektronik snabbare.
Stockholms SI Week äger rum mellan den 10 -14 juni och organiseras av EE-Training i samarbete med den lokala Cadence- distributören GATEline AB med flera.
– De metoder som lärs ut i dessa kurser har hjälpt mina ingenjörsgrupper att slutföra de flesta mönsterkort med enbart 1-2 revisionsändringar, säger Rolf Østergaard från EE-Training. Det har sparat en massa tid och pengar under de senaste 15 åren.
Den som bara vill ha en snabb uppfattning om vad signalintegritet (SI) handlar om kan avsätta 3 timmar efter jobbet på en föreläsning som heter "Fields and Wave Refresher". Den är utformad för att uppdatera förståelse för elektromagnetiska fält och vågor för sådant som gäller för höghastighetselektronik. Kursen hålls av PhD, docent, Johan Jacob Mohr från Danmarks Tekniska Universitet och omfattar alla grundläggande teorier illustrerat med visualiseringar av fälten runt typiska mönsterkortsstrukturer. Målgruppen är alla elektronikingenjörer, som inte riktigt minns hur Maxwells ekvationer fungerar. Både för konstruktörer och nyfikna.
En annan nyhet för Sverige är en 1-dagars kurs för lageruppbyggnad av mönsterkort ledd av Lee Ritchey. Förra året, då kursen gavs för första gången i Europa, var den fullbokad med 60 deltagare. Den enkla anledningen är att kunskap och förståelse om hur materialet i mönsterkortet fungerar och hur man sätter ihop lager är avgörande för den höga hastigheten som behövs idag. Detta har både rent tekniska orsaker som förluster och andra elektriska effekter, men också tillverkningsaspekter. Många prototyper görs lokalt, men masstillverkning sker i Fjärran Östern. Med flera parter involverade krävs full kontroll vid specificering, verifiering och inköp.

Comments are closed.