Cortus stöds av Blunk och Oberon

Processorkärnan Cortus tar ett ordentligt steg in i IoT-världen i och med att den får OS-stöd av Blunk Microsystems och kryptostöd av Oberon microsystems. Kombinationen passar speciellt bra i små SoC-konstruktioner med tonvikt på analoga funktioner.

 

— Den här typen av konstruktioner görs för det mesta i geometrier runt 180 nm och då gäller det att den digitala delen är kompakt och kodsnål, säger Roddy Urquhart, marknadschef för Cortus. Operativsystem och krypteringsmjukvara måste också klara sig med lite minne, det gäller inte minst RAM-minnet.
Det här gäller både programvaran från Blunk och kryptomjukvaran från Oberon. Blunk har integrerat Cortus-arkitektekturen i företagets kompletta Crosstep-plattform, med utvecklingshjälpmedel, operativsystem, filsystem, nätverksgränssnitt och grafikgränssnitt. I plattformen finns också debuglösningen OpenOCD från Cortus. På det här sättet får Cortus-kärnan komplett stöd för alla flashminnestyper, USB, TCP/IP (inklusive IPv6) och grafik.
Men lika viktigt är att ha en tillräckligt snabb och effektiv krypteringslösning, något som måste finnas i IoT-sammanhang. Hittills har ofta hanteringen av krypterad "pairing" och kommunikation tagit lång tid, men Oberon har tagit fram mjukvara som är både mycket kompakt och mycket snabb. OberonHAP hanterar krypto- och protokolldelen för kommunikation via BLE (Bluetooth Low Energy) och Internetprotokoll över WiFi och Ethernet. Att koppla upp en periferienhet statiskt tar bara 0,58 s och att starta en session med autentisering tar mindre än 0,1 s med en Cortus-kärna i 50 MHz.

Comments are closed.