Annons

IF Metall tar hjälp av Gävleprofessor

Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, är en av fem inbjudna när IF Metall i ett frukostsamtal, på internationella kvinnodagen den 8 mars, vill uppmärksamma kvinnors arbetssituation i industrin.

03gavle05

För IF Metall är kvinnors arbetssituation inom den mansdominerade industrin en framtidsfråga. Varför drabbas kvinnor i högre utsträckning än män av belastningsbesvär och vad kan göras för att öka jämställdheten?
Varför drabbas kvinnor?
– Vi har granskat forskningen om vad män och kvinnor gör i arbetslivet. Det visar sig att när män och kvinnor hamnar i samma yrken så gör de ofta olika saker, där kvinnornas arbete är mer belastande och mera repetitivt, säger Svend Erik Mathiassen.
Dessutom är arbetsstationer och verktyg ofta anpassade till den genomsnittlige mannen, vilket ger kvinnorna sämre ergonomiska villkor. Däremot anser forskarna inte att rent biologiska skillnader mellan män och kvinnor är någon stark orsak till att kvinnor drabbas mer av besvär.
– Arbetsgivarna måste fördela arbetsuppgifterna mer lika mellan könen, så att båda får ett rimligt varierat arbete, och se till så att arbetsplatser och verktyg kan anpassas till den som ska använda dem. Det skulle vara ett stort steg mot jämställda arbetsvillkor och bättre arbetshälsa, säger Svend Erik Mathiassen.

Comments are closed.