Annons

Halogenlampan försvinner

Från den 1 september är det inte längre tillåtet att tillverka eller importera halogenlampor inom Europa. Detta är sista etappen i en flera år lång utfasning till mer energieffektiva ljuskällor. LED-lampan är inte bara mer energisnål utan har också mycket längre livslängd.

De gamla traditionella glödlamporna som använts sedan 1800-talet började plockas bort från marknaden för snart tio år sedan. Trots stor energiförbrukning var det endast 5 procent av energin som omvandlades till ljus. Halogenlamporna är bättre, men drar fortfarande fem gånger mer energi än en likvärdig LED-lampa och lyser en bråkdel av tiden.
Europas stegvisa utfasning av energikrävande lampor börjar gälla den 1 september i år vilket betyder att man varken får tillverka eller importera dessa till EU-området.

2 Responses to “Halogenlampan försvinner”

  1. Synd bara att LED-lampors livslängd hittills har varit ett skämt! Har bränt ett flertal redan långt innan dem borde gått sönder.

  2. De lågenergilampor som är baserade på små lysrör och är på väg att försvinna nu hade en ännu sämre livslängd än både glödlampor och LED-lampor. LED är snarare en återställning till glödlampornas livslängd. Jag har förhoppningar om att filament-LED skall ha en längre livslängd.