Annons

Fem viktiga punkter om 5G

Organisationen NGMN Alliance, som bildades 2006 av ett antal operatörer, gav på Mobile World Congress sin syn på vad 5G innebär.

Tre år efter det att NGMN publicerade sitt ”white paper” om 5G publicerar de nu operatörernas perspektiv på 5G-teknologi  i form av fem punkter.

NGMN Alliance har arbetat med många projekt för att påverka standardiseringsarbetet i olika organisationer. Tack vare att standarden för NSA-NR, non-standalone new radio, slutfördes kunde 3GPP föra 5G till en försöks- och tidig utvecklingsfas. Denna viktiga milstolpe sammanfattar NGMN nu i fem viktiga punkter:

* 5G kommer att ge en kommunikationskapacitet långt över vad befintliga nät kan ge. 5G kommer dessutom att ge stöd för betydligt bredare ekosystem med stor bredd av användare och applikationer.
* 5G är evolutionär med  en potential för en revolutionär applikationsutveckling.
* 5G är ekonomiskt gynnsam tack vare nya scenarier för teknik och genomförande.
* 5G kommer snart: Den första kommersiella utrustningen debuterar mot slutet av 2018.
* Arbetet med 5G är ännu inte fullt genomfört. NGMN kommer att fokusera på nyckelfrågor för att 5G skall leverera med framgång.

Styrelsen för NGMN Alliance,  består av representanter från operatörer i Asien, Europa och Nordamerika, framförde dessa punkter i ett möte med press- och industrirepresentanter under Mobile World Congress.

I sitt anförande sade Johan Wibergh, styrelseordförande:
– NGMN vill bryta igenom dagens hype runt 5G för att presentera en realistisk syn på nuvarande status. Under de närmaste åren återstår fortfarande utvecklingsarbeten för att nå full potential av 5G. NGMNs arbetsgrupp fortsätter att styra och driva de tekniska kraven i 5G men vi finner att vi bara är i början av resan. NGMN kommer fortsättningsvis att stödja utvecklingen av ett hälsosamt ekosystem för alla intressenter.

Comments are closed.