EU-miljoner till Högskolan i Gävle

EU:s strukturfonder beviljar 14 miljoner kronor till tre projekt där forskarna, tillsammans med näringslivet, ska förbättra industrins processer och göra transporterna miljövänligare.

12gavle03

Projekten omsluter totalt 40 miljoner kronor och övriga finansiärer är Region Dalarna, Region Gävleborg, Vinnova, näringslivet och Högskolan i Gävle.
– Detta är ett erkännande av den forskning som bedrivs vid Högskolan, säger rektor Ylva Fältholm. Det glädjer mig särskilt att det är tre projekt som bedrivs i samarbete med och som har direkt nytta för näringslivet.

Europeiska regionala utvecklingsfonden beviljar 5 miljoner kronor till projektet ”Ny teknik för kylning av metaller”. Tillsammans med övriga finansiärer, Högskolan i Gävle, Region Gävleborg, Vinnova och näringslivet, omsluter projektet totalt 22 miljoner kronor.
Tekniken handlar om att effektivisera kylningsprocessen av metalliska material och kommer att stärka svensk metall- och verkstadsindustris konkurrenskraft, då den är miljövänligare, energisnålare och kvalitetshöjande.
– Denna teknik hjälper företagen i regionen att ta fram förbättrade material, att energieffektivisera industriella processer och ger metalliska material nya egenskaper, säger Bahram Moshfegh, professor i energisystem vid Högskolan i Gävle.

Europeiska regionala utvecklingsfonden beviljar också 4 miljoner kronor till projektet ” Industriautomation och mm-vågor”. Tillsammans med övriga finansiärer, Region Gävleborg och Högskolan i Gävle, omsluter projektet totalt 8 miljoner kronor.
Industriautomation handlar om att man idag använder robotar och automation, i alla typer av industrier, för att effektivisera tillverkning och höja kvaliteten.
– Vi utvecklar en ny teknik för snabbare och säkrare kommunikation, säger Daniel Rönnow, professor i elektronik vid Högskolan i Gävle. Det handlar om säkerhet för människor och om att stora ekonomiska värden kan stå på spel.

Slutligen beviljar Europeiska regionala utvecklingsfonden 5 miljoner kronor till projektet ”Hållbara transporter”. Tillsammans med övriga finansiärer, Region Gävleborg och Högskolan i Gävle, omsluter projektet totalt 10 miljoner kronor.
Transportsektorn är starkt beroende av användningen av fossil bensin och diesel i förbränningsmotorer med stora konsekvenser för miljö, hälsa och resursanvändning.
– Gävleborgs län har potential att kunna leverera råvara till, producera, distribuera och använda förnybara drivmedel och el för vägtransporter. Vi vill bidra till att utveckla och sprida ny kunskap om detta, säger Karl Hillman, universitetslektor i miljöteknik vid Högskolan i Gävle.

Comments are closed.