Enkel uppfinning sparar energi i mataffären

Forskare på Chalmers upptäckte av en slump att termometern i moderna butikskylar är systematiskt felplacerad. Det innebär att livsmedelsbutiker förbrukar mer energi än nödvändigt. Men forskarna kom även på vad som skulle kunna lösa problemet, och därmed bidra till förbättringar i över 3000 livsmedelsbutiker – enbart i Sverige.


Collage: Tv: Vindkraftverk. Th: Livsmedelskylar i butik, foto: Tommie Månsson.


Tommie Månsson är nybliven doktor med en avhandling om att använda livsmedelsbutiker som virtuella batterier – genom att balansera tillgång och efterfrågan på el i nätet. Under ett experiment snubblade han över något märkligt. Termometern som reglerar kylan i ett butikskylskåp är generellt felplacerad, vilket gör att onödigt mycket kyla genereras.

– När man gick över från öppna kyldiskar till kylar med dörr missade man att omplacera den termometer som mäter luften som går ut ur kylskåpet. Eftersom termometern placerats för nära dörren så verkar luften som går ut vara varmare än den faktiskt är, vilket gör att kylen sänker temperaturen mer än nödvändigt. Detta innebär i sin tur att den drar mer energi än den egentligen behöver och dessutom går ojämnare.

När forskarna i försök flyttade termometern till en lämpligare position i kylskåpet och den därmed visade en mer korrekt temperatur, märkte de att kylskåpen i genomsnitt drog ungefär fem procent mindre energi.

– Det här har visat sig ha flera klimatmässigt positiva effekter. Temperaturen på luften som går in i kylen är inte lika avgörande, och man kan man hålla jämnare temperaturer, vilket leder till energieffektivisering. Dessutom minskar uppvärmningsbehovet av butikerna när kylarna inte kyler av inomhusluften lika mycket som tidigare.

Upptäckten resulterade i ett EU-patent för en hållare för termometern i butikskylar vilket gör termometern lätt att flytta och placera om i kylskåpet. Ett spinoff-företag arbetar nu med att föra ut och implementera innovationen på marknaden.

Pilot-tester hos den tyska butikskedjan Rewe har varit lyckade, med en tydlig minskning i förbrukning, och en expansion för den lilla termometerhållaren planeras. I Sverige och övriga Europa har man däremot inte tagit till sig möjligheten ännu, trots att det enbart i Sverige potentiellt handlar om över 3000 butiker som skulle kunna sänka sin förbrukning.

– Man tycker nog helt enkelt inte att det är ett problem. Tidigare hade butikerna öppna kylskåp och när man satte på dörrar så mer än halverades energiförbrukningen, vilket är en fantastisk förbättring. Så trots att det kan förbättras ytterligare har många nog nöjt sig med det.

Tommie Månsson menar dock att när man redan gjort den stora förändringen är det istället de små detaljerna som får betydelse. Svenska livsmedelsbutiker står för tre procent av Sveriges totala elförbrukning, varav enbart kylskåpen i sin tur står för cirka hälften av denna förbrukning. Att butikskylarna skulle bli ännu mer energieffektivare skulle alltså kunna få stor betydelse för att minska energianvändningen och därigenom minska koldioxidutsläppen.

– Vi använder kylda matvaror i betydligt högre utsträckning idag. Så trots att de flesta butiker bytt ut sina ineffektiva öppna kylskåp till mer energieffektiva stängda, så verkar det inte som om kylsystemen egentligen drar mindre el totalt. Istället har butikerna nu många fler kylskåp än förr.

Comments are closed.