Cybercom tecknar viktigt ramavtal

IT-konsultföretaget Cybercom, som troligen kommer att drabbas av neddragningarna inom både Sony Mobile och Ericsson, meddelar att de tillsammans med sex andra bolag tecknat ytterligare ett för företaget viktigt ramavtal med Kammarkollegiet värt 400 miljoner kronor per år. Dessutom har bolaget inlett ett projekt för att koppla upp alla djur i Universeums artificiella regnskog mot internet.
Cybercom är en av sju leverantörer som får tilldelning i ramavtalet Programvaror och tjänster – Systemutveckling. Avtalet gäller i två år med option på ytterligare två år och beräknas totalt att vara värt 400 miljoner kronor per år.

– Tilldelningen är ett glädjande besked för oss. Vi ser möjligheter att leverera fler helhetslösningar i inom ramen för detta avtal, då det är fokus på paketerade tjänsteleveranser med exempelvis Paas, molntjänster och licenser. Vi har ett brett partnernätverk att samarbeta med och ser fram emot att fortsätta utveckla säkra, effektiva och användarvänliga e-tjänster inom svensk offentlig sektor, säger Eva Clavin, Affärsansvarig i Stockholm för offentlig sektor vid Cybercom.

I januari fick Cybercom, tillsammans med sex andra leverantörer, tilldelning i ramavtalet Programvaror och tjänster, Kontorsstöd. Det avtalet gäller även det under två år med option på ytterligare två år och beräknas totalt att vara värt 1100 miljoner kronor per år. Till det ska läggas att samma företagskonstellation även fick tilldelning i ramavtalet Programvaror och tjänster, Grundläggande IT. Det avtalet gäller också det under två år med option på ytterligare två år och beräknas totalt vara värt cirka 300 miljoner kronor per år.

Kopplar upp regnskogsdjur

Tidigare i mars meddelade Cybercom att de inlett ett omfattande projekt med vetenskapscentret Universeum i Göteborg. Projektet handlar om att koppla upp samtliga djur som lever i Universeums artificiella regnskog mot Internet med hjälp av RFID-chip och Bluetooth-sändare.

Detta arbete görs för att kunna lära sig mer om de olika arternas beteenden, som till exempel vilka andra arter de interagerar med, var de hämtar mat och bomaterial, och hur deras viktkurva ser ut.

En annan aspekt är att personalen på Universeum kan bli larmade om något djur lämnar ett visst område, till exempel om någon besökare försöker ta med sig djur ut från regnskogen. Detta var precis vad som hände i maj förra året, då en besökare tog med sig en sällsynt Tukan-fågel hem från Universeum.

– Det blev stor uppståndelse när Tukanen Georgina försvann från vår regnskog. Lyckligtvis återfanns hon i gott skick, men händelsen visar hur viktigt det är för oss att kunna hålla koll på våra djurs rörelser både i och utanför regnskogen, säger Jan Westin, vetenskaplig ledare på Universeum.

Totalt rör det sig om drygt 60 olika djurarter, däribland apor, fåglar och reptiler, som ska märkas med RFID-chip och BLE-armband (Bluetooth Low energy).

I samband med detta projekt placerar Cybercom även ut Bluetooth-sändare, så kallade iBeacons, i regnskogen som kan skicka aktuell information till besökarnas mobiltelefoner om till exempel vilka djur som rör sig just där de befinner sig och fakta om de olika djuren.

– När detta projekt är klart kommer vi kunna lära oss mycket mer om alla dessa fascinerande djur och deras beteenden, och besökarna på Universeum kommer att få en helt ny upplevelse tack vare alla iBeacons. Vår förhoppning är såklart att ännu fler ska få upp ögonen för naturvetenskap, ingenjörskonst och teknik genom det här, säger Henrik Hallgren, affärsområdeschef på Cybercom.

Comments are closed.