16 svenska satelliter för bättre arktiska väderprognoser

Klimatberedskap och bättre väderprognoser är målen för nya Arctic Weather Satellite. I täten går OHB Sweden, baserat i Stockholm, medan Göteborgsföretaget Omnisys, SMHI och Chalmers ska utveckla själva mätsensorn.


Arctic Weather Satellite: Europa satsar på ett nytt projekt, initierat av Västsvensk rymdindustri där smarta, små satelliter ska bevaka bland annat väder och klimat i Arktis.

– Behovet av bättre väderprognooser är speciellt stort i Arktis, nu när klimatförändringarna snabbt ändrar förhållanden för människor och djur som lever i norr, säger Patrick Eriksson, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap.

På den Europeiska rymdstyrelsen ESA:s ministerrådsmöte i slutet av november beslutade medlemsländerna att utveckla en liten effektiv vädersatellit som skall bidra till radikalt förbättrade väderprognoser framöver. Initiativet till projektet, som går under namnet Arctic Weather Satellite, kommer ifrån Sverige, och Göteborg kommer ha en central roll i det fortsatta arbetet med att utveckla satellitens mätinstrument. Där bidrar Chalmers med ledande vetenskap.

– Som namnet antyder ska Arctic Weather Satellite främst få till stånd bättre väderdata för de arktiska regionerna och närliggande områden. Men eftersom satelliterna ska kretsa kring hela jorden får vi också bättre data för övriga delar av jorden ”på köpet”. Och AWS kan då till exempel även bidra till bättre mätningar av regn över Afrika.

Målet är att satelliten ska skjutas upp redan 2023. Om den första satelliten blir framgångsrik ska den sedan få sällskap av ytterligare cirka 15 exakt likadana. Att till låg kostnad bygga en flotta av många satelliter innebär stora fördelar jämfört med större, dyrare projekt.

– Tack vare bättre datormodeller och bättre satellitobservationer blir väderprognoser bättre för varje år. Genom Arctic Weather Satellite kommer vi bidra till att väderprognoser även kan förbättras framöver och ger dessutom ovärderliga grundmätningar för forskning om jordens klimat och hur vi ska rusta oss för framtiden.

Samarbetet mellan Chalmers och Göteborgsföretaget Omnisys började med forskningssatelliten Odin 2001 och har varit stadigt pågående sedan dess.

Comments are closed.